mariamakela

Maria Aaltonen

Agility, tottelevaisuus, ongelmakoirakoulutus, oppimisen perusteet, naksutinkoulutus

Olen -82 syntynyt sastamalalainen, aikaisemmalta ammatiltani olen lähihoitaja. Ensimäisen oman koirani sain 11-vuotiaana, jonka kanssa kilpailin tokossa ja agilityssä. Kilpailuissa ei menestystä herunut, mutta se ei vähentänyt halua kouluttaa koiria ja oppia lisää asiasta. Vuosien aikana minulla on ollut useampia eri rotuisia koiria, joka on tuonut laajaa näkemystä erityylisten koirien kanssa toimimiseen. Rotuja joita itselläni on ollut tuon lapinkoiran lisäksi on schipperke, mudi, beauceron, belgianpaimenkoira, saksanpaimenkoira, bordercollie. Agility ja toko on minulle aina ollut lähinnä sydäntä, niiden lisäksi olen harrastanut omien koirien kanssa PK-jälkeä ja hakua, suojelua. Omien koirien kanssa olen kilpaillut pääasiassa agilityssä ja
tokossa. Agilityssä saavutuksia koirieni kanssa ovat mm. Suomenmestaruus, maajoukkue-edustus MM- ja PohjM-kilpailuissa, useammalle koiralle agilityvalion arvo, piirinmestaruus mitaleja. Tokossa saavutuksiani ovat Suomen mestaruus pronssia, maajoukkue-edustus MM- ja PohjM-kilpailuissa, MM-joukkue hopea, piirinmestaruusmitaleja, useammalle koiralle tottelevaisuusvalion arvo.

Kouluttajana olen toiminut vuodesta -96 saakka. Olen käynyt Suomen eläinkoulutuskeskuksen vuoden mittaisen ongelmakoirakouluttajakoulutuksen. Kehitän omaan ammattitaitoani jatkuvasti osallistumalla eri kotimaisten sekä kansainvälisten huippukouluttajien koulutuksiin. Ulkomaalaisten kouluttajia joiden koulutuksiin olen osallistunut on mm. Susan Garrett, Nicola Giraudi, Anna Eifert ja Svetlana Tumanova. Olen kasvattanut yhden saksanpaimenkoira- ja kaksi bordercolliepentuetta Durante-kennelin nimelle.

Koulutustilanteessa minulle on tärkeää luoda turvallinen ja vuorovaikutuksellinen ilmapiiri koulutettavan ja itseni välille. Uskon, että sillä tavalla uusien asioiden omaksuminen ja oppiminen on tehokasta. Ilman että ihminen on omaksunut koiralleen opettamaansa asiaa, ei koirakaan asiaa pysty oppimaan. Rento ilmapiiri välittyy positiivisella tavalla myös koiraan ja haluammehan koiriemmekin kohdalla, että tunnetila uuden asian oppimiselle olisi optimaalinen, mutta se on yhtä tärkeää myös ihmisen oppimiselle.

katidahlstrom

Kati Dahlström

Agility

Olen vuonna -82 syntynyt alkuperältään Vaasalainen ja nykyinen Nokialainen. Koulutukseltani olen tietotekniikan tradenomi, ja lisäksi toimin osa-aikasena yrittäjänä toiminimellä Vijue.

Kotoa löytyy tällä hetkellä kaksi valkoista länsiylämaanterrieriä Ekku ja Vii ja bordercolliet Tuju ja Let.

Ekku (s. 2006) ja Vii (s. 2008) ovat agilitystä jo eläiköityneet, ja viettävät kotikoiran elämää. Kisasin molempien kanssa agilityssä, Ekku 2008-2009, ja Vii 2011.

Tuju (s. 2011) tuli taloon vuonna 2012, Tujun ollessa 1,5-vuotias. Tujun kanssa harrastan pääasiassa agilityä, mutta myös TOKOa ja PK-jälkeä käymme silloin tällöin tekemässä. Tujun myötä siirtyminen miniluokasta maksiluokkaan toi mukanaan paljon uusia haasteita, uusia onnistumisia ja kehitti ja kehittää edelleen minua ohjaajana ja koiran kouluttajana. Agilityssä kisaamme tällä hetkellä kolmosluokassa, ja TOKOssa oikeus avoimeen luokkaan.

Let (s.2015). Letin kanssa harrastan agilityä, jossa aloitimme kisaamisen toukokuussa 2017.

Agilityä olen kouluttanut vuodesta 2008 lähtien ja olen suorittanut agilityn koetoimitsijakortin 2010. Agilityurani aikana olen osallistunut useisiin eri agilityn seminaareihin ja koulutuksiin niin kotimaisten kuin ulkomaisten huippukouluttajien johdolla ja olen myös käynyt useita eri luentoja mm. koiran motivointiin, lihashuoltoon ja ohjaajan psyykkisen valmentautumiseen liittyen. 2014 keväällä kävin viikonloppukurssin Joy of learning -Treenaa taitojasi, kouluta koiraasi. Intensiivikurssilla harjoittelin koulutustekniikkaa kanojen ja koirani kanssa. Kiinnostukseni aiheita ovat koiran oppiminen, käyttäytyminen ja lihashuolto, lisäksi agilityn eri tekniikat ovat jatkuvan kiinnostuksen aiheena. Kouluttaessa pidän erityisen tärkeänä koirakon saumatonta yhteistyötä.